Om rasen Burma

Det går att hitta mycket om Burmakatter på nätet och naturligtvis finns väldigt mycket information hos Burmaklubben, www.burmaklubben.se. Här följer ändå en sammanfattning av det vi tycker är väsentligast.

Om kattypen Burma

Burman är muskulös och elegant med god tyngd i förhållande till kroppsstorleken. Kroppen är medellång med kraftigt rundad bröstkorg. Benen är långa och muskulösa med små ovala tassar. Huvudet har breda kinder och skallen är rundad med markerat stop mellan nos och panna.

Burman har uttrycksfulla ögon som sitter brett isär med rundad undre linje och orientaliskt sned överlinje. Detta ger en typisk ”burmalook”, som om den tittar under lugg. En burma ska ha gula ögon, men själva looken bedöms som viktigare än ögonfärgen.

Burmans päls är blank, mycket kort och saknar underull. Strukturen är fin och silkig. Färgtonen är djupare på ryggen och ljusare på undersidan.

Burman är ursprungligen brun, men finns idag i 10 färger; Brun, Blå, Choklad, Lila, Röd, Creme, Brun sköldpadd, Blå sköldpadd, Choklad sköldpadd, Lila sköldpadd, där köldpaddorna är honor.

Några karakteristiska drag

* Burman älskar klapp, kel och kroppskontakt. Den älskar att bli avgudad av sin husse eller matte. En daglig dos av kel är ett måste för alla Burmor. Med en Burma i hemmet behöver du aldrig vara ensam.

* Burman är livlig, lekfull och påhittig långt upp i åren

* Burman är pigg, alert, nyfiken och social. Dörrklockans signal utlyser samling vid dörren för att hälsa och bli klappad. Den ”hjälper gärna till” med sysslor i hemmet. Alla nya saker måste noga undersökas.

* Burman gillar då det händer något. Den gillar sällskap och gärna barn.

* Burman gillar inte stängda dörrar utan vill ha koll på vad som finns på andra sidan.

* Burman är läraktig. Tänk efter vad du tillåter den att göra. En gång blir en vana.

* Burman talar om vad den vill eller visar det tydligt.

* Burman behöver en bit-, lek-, sovkompis och att ligga i hög med för en stunds ömsesidigt putsande. En kompis att umgås med på katters vis.

* Burma är bra på att klättra och hoppa och bör ha höga klösträd och höga platser där den kan vara.

Kort om Burmans historik

Nedan bara några steg i Burmans historia. Är du intresserad av mer detaljer så läs gärna på Tintomaras hemsida.

1930
Importeras en honkatt som hette Wong Mau från Burma till USA. Hon var mörkbrun och många trodde att hon kunde vara en mycket mörk siames.

1931
Wong Mau paras med Tai Mau, en siameshane som också är importerad från Rangoon. Man avlade sedan bort Siam-anlaget och en helt ny ras, unik i sin genetiska uppsättning, skapas.

1936
Burman blir erkänd som ras i USA.

1949
De första Burmorna importeras till Storbritannien.

1955
Den första erkända blå Burman föds. Fram tills dess förekom bara bruna Burmor.

1957
De första Burmorna importeras till Sverige.

1978
Nuvarande ”Burmapalett” med 10 färger.

Är Burman något för dig?

På sajten burma.ifokus.se hittade vi en diskussion om rasen med rubriken ”Är burma rätt kattras för mig?”. Här är ett kort referat. Läs gärna hela diskussionen om du funderar på att skaffa en Burma.

Tack ni som bidragit till texten och ursäkta att vi dragit ned den kraftigt.

Sällskaplig

Om du vill ha en katt som vill vara nära dig mest hela tiden och lägger sig i allt du gör, då är Burman rätt val!

Om du däremot inte har tid att umgås med din Burma, helst varje dag, eller föredrar att göra allt så som du är van, då är inte Burma rätt val för dig!

En riktig vän

Söker du en katt som kan vara din vän i vått och tort, som känner av din sinnesstämning och tar hand om dig när du är sjuk eller nedstämd, då är Burman rätt för dig!

Om du föredrar en katt som sköter sig själv större delen av dagen, då bör du avstå Burma och istället välja en mer självständig katt.

Silkeslen

Om du uppskattar sinnlig njutning, och ogillar att dammsuga, då är Burman rätt val för dig! Burman har den finaste pälsen av alla katter, den är kort, tät, och saknar underull. Den fäller minimalt, vilket innebär att du inte behöver dammsuga mer än vanligt.

Om du däremot gillar att dammsuga ofta, och tycker om att lägga tid på att borsta och bada din katt och reda ut en och annan tova, då bör du hellre välja någon av de långhåriga katterna.

Smart

Du som uppskattar en katt med ett rörligt intellekt, som är uppmärksam på världen och snabbt klurar ut kvickaste vägen till godsakerna, har lätt för att lära sig tricks och garanterat hittar på de roligaste hyssen, du bör välja en Burma!

Om du däremot tar illa vid dig för att katten tuggat på din socka, och föredrar en katt som stillsamt sitter i sitt klösträd, då är Burma inte din typ av katt. Om du har bråttom att nå höga resultat i lydnadsträningen bör du istället välja en hund.

Jämlik

En Burma är en katt, inte en hund. Du förtjänar gradvis Burmans förtroende. Du som är beredd att ge och ta i en jämlik relation med ömsesidig respekt och kärlek, du bör välja en Burma!

Om du däremot är för stressad för att ta dig tiden att bygga en ömsesidig kärlek, då bör du köpa dig ett leksaksgosedjur att träna på, innan du skaffar ett levande husdjur.

Atletisk

En Burma är stark och smidig och uppskattar att klättra och hoppa i takhöga klösträd och på höga hyllor. Du som delar ditt liv med en Burma får njuta av upplevelsen att se den röra sig, och se musklerna spela under den korta, blanka pälsen!

Men om du föredrar att katten håller sig på golvet, då bör du välja en mycket stillsam katt, eller ännu hellre en hund.

Två katter

Sanningen är den, att det är mycket svårt för en människa att på egen hand uppfylla en Burmas behov av sällskap och aktivering. Om du är beredd att aktivera din katt, och har råd, plats och hjärta för två katter, då är Burma rätt ras för dig! Du kommer att inse att du bör skaffa en likasinnad kattvän till din Burma.

Du som endast kan tänka dig att ha en ensam katt, gör bäst i att avstå Burma och helst köpa en vuxen katt som av någon anledning inte trivs med andra katter. Ändå är det så att de flesta katter mår allra bäst av att ha en kattvän att umgås med på katters vis.

Blicken

Första gången du ser en Burma slås du troligen av dess speciella blick som bidrar till dess förmåga att linda alla människor runt sin silkeslena tass. Om du verkligen lovar att alltid göra ditt bästa för att försöka uppfylla din Burmas önskemål, då kan du vara rätt person för denna speciella katt!

Lite om outcross och rasen Bombay

Burman härstammar i stort sett från en enda katt. Detta har gjort att Burman per idag är rasen med höst inavelsgrad. Den har en del genetiska problem. Detta innebär att många rekommenderar utkorsningar för att förbättra den genetiska mångfalden, vilket många uppfödare arbetar med. Andra raser med sydostasiatiskt ursprung, som till exempel Bombay, används för Burmans utkorsningsprogram.

Eftersom Mia har gener från rasen Bombay från sin farmors far, så vill vi här också ge en kort beskrivning av den rasen.

Bombaykattens utveckling påbörjades av en amerikansk uppfödare i början på 1950-talet. Målet var att utveckla en katt som skulle se ut som en svart miniatyrpanter. Avelsprogrammet använde en brun Burma och en svart Amerikansk Korthår med ljusa, kopparfärgade ögon. Det första försöket misslyckades, men det andra försöket år 1964, var lyckat.

1978 erkändes Bombay som ras i USA 1978 och året efter internationellt.

Bombay härstammar som en hybrid, men har sina egna distinkta drag som skiljer den från sina förfäder. Rent allmänt tycker vi nog ändå att beskrivningarna av Bombay i de flesta avseendena är mycket lika dem för Burman. Några särdrag kanske:

* Pälsen är glänsande kolsvart, skimrar likt lackskinn och ska vara svart in till rötterna.

* Ögonen sitter brett och är djupa och uttrycksfulla med vacker koppar- eller guldfärg. Nosspegeln och pälsen runt ögonen är svart och trampdynorna är svarta eller mörkbruna.

* Bombayer har unika röster och är normalt väldigt talföra.

* Bombayen har en karakteristisk gång. Kroppen ser nästan ut att svaja när den går.